Rookmelders redden levens

Onderzoek wijst uit dat je 100% meer kans hebt om een woningbrand te overleven wanneer je werkende rookmelders hebt. Een rookmelder gaat piepen als hij rook decteert.

Waar koop ik rookmelders?

Rookmelders zijn te koop bij grote doe-het-zelfzaken en bouwmarkten en in onze webwinkel. Direct een rookmelder bestellen die tien jaar meegaat? Klik hier.

Waar plaats ik rookmelders?

Op elke verdieping hoort minstens één rookmelder. Hang ze in het midden van het plafond, liefst in de vluchtwegen en gangen waar de slaapkamers op uit komen. Door stoom, rook en stof kan de werking van de rookmelder worden verstoord.

Hang daarom op deze plekken geen rookmelder:

Hoe installeer ik een rookmelder?

Een rookmelder installeren is heel simpel. U plaatst de batterij in de houder, dit hoeft niet bij rookmelders met een ingebouwde batterij, en monteert de rookmelder aan het plafond. Tip: hang rookmelders direct op als u ze koopt! Er zijn een aantal fatale branden bekend waarbij de rookmelder nog in de kast lag…

Als u zich aan de volgende regels houdt, bent u verzekerd van maximale veiligheid.

Vervang ieder jaar de batterij
Veel rookmelders werken op batterijen. En die raken leeg. Daarom is het goed om uw batterijen regelmatig te controleren en te vervangen. Wij adviseren om dit elk jaar op hetzelfde moment te doen.

Tip 1: vervang de batterijen tijdens de overgang van de zomertijd naar de wintertijd of andersom. Een ezelsbruggetje: Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij!

Tip 2: als de batterij aan vervanging toe is, geeft de rookmelder dit minimaal dertig dagen lang aan door middel van een zacht piepje. Hoort u deze piep, dan is de batterij bijna leeg.

Maak uw rookmelder regelmatig schoon 
Stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder verminderen. Stof uw rookmelder regelmatig af. Gebruik de stofzuiger of een licht vochtige doek om de melder schoon te houden.

Test uw rookmelder regelmatig 
Vraagt u zich af of de rookmelder nog werkt? Test uw melder door op de testknop te drukken en even vast te houden. Test nooit met open vuur! Als u het alarm niet hoort, controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is.

Controleer de aankoopdatum
Een rookmelder moet 10 jaar meegaan. Net zoals ieder ander elektrisch apparaat ‘slijten’ ook rookmelders. Controleer bij aankoop of de productiedatum en/of vervangdatum op de melder is aangegeven.

Tip 3: wanneer de aankoopdatum niet is aangegeven, zet deze dan op de onderkant van uw rookmelder. Zo weet u ongeveer wanneer de melder toe is aan vervanging. Controleer bij iedere batterijvervanging of dit al het geval is.

Hoe werken rookmelders?
Een rookmelder gaat piepen als hij rook ‘ziet’. Dat werkt zo: een lichtstraal vormt de ‘ogen’ van een rookmelder. Het sein voor de rookmelder om te gaan piepen, is wanneer rook de lichtstraal onderbreekt.

Is er een keurmerk voor rookmelders? 
Sinds kort is een nieuwe Europese norm voor rookmelders verplicht en is het zogenoemde ‘EN 14604-keurmerk’ ontwikkeld. Dit keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Hulp nodig bij het plaatsen van een rookmelder?
Meld je aan bij het rookmelderteam en laat kosteloos een rookmelder ophangen door onze vrijwilligers. Bel 0251 – 275 590 of meld je nu hier aan.

Download voor meer informatie de folder over rookmelders.

X