Jeroen

_SHE8734

Zes weken opname in het Brandwondencentrum. Vier weken in kunstmatige coma. Ernstige brandwonden aan handen en gezicht. Ruim twintig operaties. Getekend voor het leven. Jeroen, 26 jaar.

Jeroen is 12 jaar wanneer hij een ernstig ongeluk met wasbenzine overleeft. “We zaten op een eiland tijdens het scoutingweekend en waren net klaar met het avondspel toen de fakkel langzaam doofde. Ik stond op zo’n twee meter afstand toen één van de leiders een dopje met wasbenzine vulde en deze over de fakkel heen gooide…Direct ontstond een grote steekvlam. Hij schrok, waardoor de fles wasbenzine in zijn hand kantelde. De steekvlam sloeg in de fles wasbenzine en kwam er vele malen groter uit: wel zo’n vier meter lang.”

“Het enige wat ik mij nog herinner is dat de vlammen in mijn gezicht sloegen en dat ik mijn ogen dichtkneep, maar de vlammen er gewoon doorheen zag: rood, oranje en geel.”

“Mijn ouders werden ’s avonds gebeld dat er iets ergs gebeurd was met mij. Alsof mijn vader het aanvoelde, zei hij direct: ‘Als hij maar niet verbrand is’. De eerste vier weken werd ik in slaap gehouden en lag ik in een afgesloten box in verband met infectiegevaar. Mijn ouders konden mij niet aanraken of knuffelen, alleen met mij praten via de intercom. Na vier weken werd ik wakker.”

“Tegenwoordig zet ik mij, als ambassadeur van de Brandwonden Stichting, in om mensen bewust te maken over de gevaren van brandbare vloeistoffen. Mensen hebben vaak geen idee waarom brandbare vloeistoffen zoals wasbenzine, spiritus, bio-ethanol en brandgel gevaarlijk zijn. De dampen in de fles én de gaswolk die vrijkomt als je de fles opent, zijn onzichtbaar. Juist die zijn enorm gevaarlijk: één vlammetje in die gaswolk of damp creëert een levensgevaarlijke steekvlam. Als ik met mijn verhaal één slachtoffer voorkom, ben ik al blij.”

Klik hier voor Jeroens boodschap over brandbare vloeistoffen zoals wasbenzine >>